Home > Az épület története

Az épület története
Áurea Ana Palace Hotel

Neoklasszicizmus és historicizmus egyetlen hotelben

Az Aurea Ana Palace Hotel 5* két épületből áll. Az Akadémia utca 15. szám alatti neoklasszikus, belső udvarral rendelkező épület a kettő közül a régebbi, amely a XX. század húszas éveiig lakóépületként működött.

Ezzel szemben a 17. szám alatt található épület historizáló, amelyet I. Ferenc József király építtetett 1894-ben, és Foltz Alfréd tervezett az osztrák delegáció székhelyéül. Az első világháborút és a birodalom bukását követően az épület többek közt a Nemzeti Szocialista Párt (1938-1939) és a Kommunista Párt (1945-1956) székhelyének is otthont adott.

A hotel belső terei I. Ferenc József felesége, Sisi császárnő (1854-1898) előtt tisztelegnek, ezért a szobák gardróbjait róla készült hatalmas portrék díszítik. Ezenfelül a hotel főterme a császárné nevét viseli, és felsorakoztatja az Osztrák-Magyar Monarchia pajzsait.

A birodalom bukása után megsemmisült háromszéki kocsibejárót némi restaurálási munkának köszönhetően sikerült helyreállítani, és az 1896-ból származó csillárt is visszahelyezték a főlépcső fölé.